Doriti sa cumparati un laptop cu mai putin de 500 EUR, dar credeti ca este imposibil? Suntem bucurosi sa va spunem ca, din fericire, nu este cazul.

Un laptop ieftin nu este in niciun caz cel mai rapid de pe piata, dar daca nu aveti nevoie de performante uluitoare si cautati un computer care sa va permita sa lucrati sau sa studiati in liniste, acesta este ghidul potrivit pentru dumneavoastra.

Dimensiuni

Dimensiunea ecranului, fiind cea mai definitorie specificatie pentru un notebook, este unul dintre primele elemente care trebuie luate in considerare atunci cand va decideti sa cumparati un nou PC.

Ecranul de dimensiuni reduse inseamna ca notebook-ul, desi mai usor, este mai putin practic de utilizat, dar usor de transportat si capabil sa garanteze o autonomie corespunzatoare.

Pe de alta parte, un ecran mare ofera un confort si o utilizare adecvata in general, dar cantareste mai mult, nu este foarte portabil si are o autonomie, fara indoiala, mai mica.  In magazinul online Dab-It puteti gasi o gama variata de laptoprui ieftine.

Sistem de operare

Un alt element care este printre primele care trebuie luat in considerare inainte de a cumpara un notebook este sistemul de operare, care poate avea o influenta uriasa asupra pretului.

Procesor

Procesorul sau CPU (Central Processing Unit) este inima de operare a computerului: proceseaza date si efectueaza calcule, poate fi format din unul sau mai multe nuclee (dual-core, quad-core), iar viteza sa este exprimata in GHz.

In cazul procesoarelor care au mai mult de un nucleu, pentru a creste puterea de calcul fara a supraincalzi calculatorul si fara a consuma prea multa energie, activitatea este impartita intre mai multe unitati de procesare din acelasi procesor.

Alegerea unui calculator in functie de procesor este mult mai putin usoara decat s-ar putea crede, deoarece producatorii folosesc acronime destul de complexe de interpretat: viteza si numarul de nuclee sunt, de fapt, un parametru putin util pentru utilizatorul obisnuit.

Vestea buna este ca majoritatea procesoarelor de pe piata sunt acum suficient de puternice pentru cele mai comune sarcini (e-mail, sarcini de birou, web) si ca, adesea, „blocajele” de performanta se afla mai degraba in memorie sau pe disc.

Procesoarele pot fi impartite in 3 categorii:

Modele de baza super ieftine: Intel Celeron, Pentium sau Atom si AMD seria E/A. Acestea se gasesc pe PC-urile mai ieftine.
Modele mainstream: Intel Core i3/i5 si Ryzen 3/5 potrivite pentru aproape toate nevoile

Modele de inalta performanta: Core i7 si Ryzen 7

Memorie RAM

Memoria RAM (Random Access Memory), o componenta esentiala a oricarui computer, lucreaza in stransa legatura cu unitatea centrala de procesare si permite stocarea rapida a informatiilor si datelor.

Atunci cand alegeti un calculator nou, ar trebui evitate cele cu mai putin de 4 GB de memorie, deoarece nu vor putea satisface pe deplin cele mai frecvente nevoi de lucru si de petrecere a timpului liber.

Prin urmare, sfatul este sa optati acum pentru modelele cu 8 GB de memorie RAM, care vor ajuta la o mai buna gestionare a programelor mai complexe.  

Pe de alta parte, pentru un laptop destinat jocurilor, 16 GB de memorie RAM ar fi ideal pentru a evita incetinirile. Tineti cont de faptul ca unele notebook-uri au sloturi libere pentru a instala bancuri suplimentare de memorie RAM fara a anula garantia.

Articol de dab-it.ro

5 thoughts on “Sfaturi utile pentru a selecta corect laptopurile

  1. Ma bucur ca am dat peste acest articol, deoarece mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le luasem in considerare anterior. Recomand cu caldura tuturor acest articol pentru informatiile valoroase pe care le ofera.

  2. Este impresionant cum autorul reuseste sa aduca in discutie aspecte mai putin cunoscute legate de subiect. Am invatat multe lucruri noi citind acest articol si apreciez efortul depus.

  3. Articolul este foarte bine documentat si ofera o perspectiva interesanta asupra subiectului. Sunt de acord cu autorul in ceea ce priveste solutiile propuse pentru problema prezentata.

  4. Ma bucur sa vad ca exista initiativa de a informa oamenii despre problemele legate de mediu si despre modurile in care fiecare dintre noi poate contribui la protejarea acestuia. Este nevoie de eforturi sustinute din partea tuturor pentru a stopa deteriorarea mediului si a asigura un viitor mai bun pentru generatiile viitoare.

  5. Articolul este foarte interesant, deoarece aduce in atentie o tema importanta legata de protectia mediului inconjurator si impactul pe care il au actiunile noastre asupra acestuia. Este necesar sa constientizam cat de important este sa avem grija de planeta noastra si sa luam masuri pentru a reduce poluarea si defrisarile abuzive.

Comments are closed.